Uwielbiam piec te ciasteczka kokosowe. Zawsze się udają i doskonale smakują

Dodano:
Ciasteczka kokosowe Źródło: Shutterstock / Vladislav Chusov
Jeśli lubisz słodki smak kokosa, to zakochasz się w tych ciasteczkach. Są idealnie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Z przepisem poradzą sobie nawet najmłodsi domownicy.

Ciasteczka kokosowe to rewelacyjna przegryzka na słodko. Są doskonałe do kawy czy herbaty, możesz je upiec dla gości, dla rodziny albo tylko dla siebie. To także ciasteczka, które śmiało można upiec na Boże Narodzenie.

Jak zrobić kruche ciasteczka kokosowe?

Bazą tych ciasteczek kokosowych jest proste, kruche ciasto maślane (ale w przepisie można też zastąpić masło margaryną do pieczenia). Aby zrobić takie ciasto, wystarczy zagnieść proste składniki. Warto tu pamiętać o jednej zasadzie: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dobrze jest więc nie zagniatać go zbyt długo, aby nie ogrzewać go ciepłem rąk. Dlatego też należy potem dodatkowo schłodzić takie ciasto w lodówce. Jeśli jest zimne, ciasteczka będą idealnie kruche i delikatne.

Rada: Do wałkowania ciasta kruchego można użyć wałka metalowego albo wałka wypełnionego zimną wodą (są specjalne wałki, które można napełniać ciepłą lub zimną wodą, w zależności od potrzeb).

Zimne ciasto trudniej się wałkuje, dlatego można też rozwałkować je najpierw (podsypując lekko mąką) i chłodzić placki ciasta, z których potem wystarczy już tylko wyciąć dowolne kształty. Wówczas najlepiej rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia i układać na płasko w lodówce.

Przepis: Ciasteczka kokosowe

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
733 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g zimnego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło posiekaj na stolnicy z mąką. Dodaj żółtka, cukier puder i zagnieć energicznie na gładkie ciasto. Dodaj wiórki kokosowe i zagnieć. Zawiń ciasto w folię i wstaw na ok. 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
  2. Pieczenie ciastaCiasto podziel na części, rozwałkuj każdą i wykrawaj dowolne kształty. Piecz 12-17 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Ciasteczka ostudź i przechowuj w szczelnych pojemniczkach nawet 2-3 tygodnie.

Jak dekorować ciasteczka kokosowe?

Ciasteczka kokosowe rewelacyjnie smakują bez żadnych innych dodatków. Jednak jeśli chcesz podać je w wersji bardziej na bogato, udekoruj je dobrą czekoladą: mleczną lub gorzką. Ja lubię dodać czekoladę do świątecznej wersji ciastek. Wówczas wycinam z ciasta koła, księżyce lub gwiazdki i maczam tylko ich część w roztopionej czekoladzie z odrobiną masła. Można tu też wykorzystać gotowe polewy czekoladowe. Ciastka kokosowe z czekoladą smakują wybornie i wyglądają bardzo efektownie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...